Bulgaria


Основателите

 

Август и Мари Кроф

(1874–1949) (1874–1943)

 

Историята на Нордиск Инсулинлабораториум започва в един есенен ден на 1922 г., когато Август и Мария Крог пристигнат по море в САЩ. Август Крог е професор в университета в Копенхаген и е получил Нобеловата награда за физиология през 1920 г. Съпрузите са поканени в САЩ от изследователи в университета в Йейл, които искат  Август Крог да изнесе лекции в цялата страна за изследванията му в областта на медицината.


По време на обиколката си в САЩ съпрузите чуват ежедневни съобщения за хора с диабет, лекувани с инсулин - хормон, открит през 1921 г. от двама канадски учени - Бантинг и Бест. Мария Крог е особено заинтересована от това лечение. Самата тя е лекар и през 1914 г. става първата датчанка, която получава  докторска степен по медицина. Тя е изследовател със собствена медицинска практика и има няколко пациенти с диабет тип 1. Самата тя има диабет тип 2. Мария предлага съпругът й да се свърже  с Университета в Торонто, където е бил произведен първия животоспасяващ инсулин.

Разрешение за производство на инсулин

По време на престоя си в САЩ Август Крог пише до проф. Маклеод, ръководител на Института в Торонто, където е бил произведен първия  инсулин.

Писмото е прието благосклонно и след срещата в Торонто съпрузите се завръщат в Копенхаген през декември 1922 г. с разрешение да произвеждат и продават животоспасяващия инсулин в Скандинавия. Август Крог основава компанията Нордиск Инсулинлабораториум съвмесно с датския лекар Ханс Кристиан Хагедорн и с финансова помощ на датския фармацевт Август Конгстед.

 

 

Ханс Хагедорн

(1888–1971)

 

Мария Крог пише в писмо от САЩ до колегата си в Копенхаген д-р Ханс Кристиан Хагедорн, който заедно с фармацевта Норман Йенсен е разработил много точен метод за измерване на кръвната захар: "Тъй като вярвам, че ​​... ще проявите интерес към този препарат, аз убедих съпруга си да пише до д-р Маклеод в Торонто и да го попита, дали е възможно да получи техния метод на производство, което ще Ви позволи да проведете експерименти в Дания по този метод“. Хагедорн харесва идеята.

Първият инсулин

С връщането на съпрузите Крог в Копенхаген Крог и Хагедорн решават, че са необходими интензивни изследвания. Първите експерименти се провеждат в дома на Хагедорн и в института на Крог - лабораторията по зоофизиология, и скоро след това - на 21 декември 1922 г. двамата успяват да извлекат малко количество инсулин от говежди панкреас. Крог и Хагедорн са развълнувани. През пролетта на 1923 г. първите пациенти получават лечение с инсулин, произведен от Крог и Хагедорн.

Хагедорн прекратява  медицинската си практика и оглавява лабораторията, която е наречена Нордиск Инсулинлабораториум. Същевременно те започват предлагането на пазара на първия скандинавски инсулинов продукт. По този начин компанията Нордиск Инсулинлабораториум става реалност, а 1923 г. днес се счита за годината на създаването на Ново Нордиск.


Почетен доктор

През следващите десетилетия Хагедорн е постоянно в челните редици на нововъведенията за диабета. През 1932 г. той и Август Крог създават престижната болница Steno Memorial Hospital – център за изследвания и лечение на хора с диабет. През 1936 г. той и Норман Йенсен откриват протамина - вещество, което може да удължи действието на инсулина; откритието се приема като сензация.

По-късно протамин се прибавя към инсулин, който носи името на Хагедорн: Neutral Protamine Hagedorn или NPH инсулин, разработен през 1946 г. в Нордиск Инсулинлабораториум. А през 1978 г. едно изследователско звено (съоръжение)  в Steno Memorial Hospital също получава неговото име: Изследователска лаборатория Хагедорн.

За отбелязването на 50-годишнината от откриването на инсулина Хагедорн е сред учените, които трябва да получат почетни докторски степени от Университета в Торонто, където през 1921 г. е открит инсулина.   Хагедорн почива през 1971 г. - преди да получи почетното звание.

 

 

August Kongsted

(1870-1939)

 

Фармацевтът Август Конгстед, собственик на фармацевтичната компания Льовенс Кемиске Фабрик, осигурява финансовата подкрепа, позволила да се създаде Нордиск Инсулинлабораториум през 1923 г.

През декември 1922 г. към него се обръщат Август Крог и Ханс Кристиан Хагедорн, които се нуждаят от финансови средства, за да провеждат изследвания с инсулин. Конгстед предлага да финансира научните изследвания и да им помогне да започнат производство. В замяна на това той иска първият им инсулинов продукт да бъде наречен Leo - латинската дума за лъв.
Започват експерименти, а през пролетта на 1923 г. Крог и Хагедорн успяват да започнат продажбата на Инсулин Leo - първият инсулинов продукт в Скандинавия. През 1924 г. компанията е с независима организационна структура, като в този период Конгстед се присъединява към Хагедорн и Крог в управлението й.

 

 

Harald and Thorvald Pedersen
(1887-1961) (1887-1966)

 

Когато Крог и Хагедорн започват производството на инсулин в Нордиск през 1923 г., те смятат, че Харалд Педерсен е правилният човек, който да създаде съоръженията (машините), които са им необходими за производството на инсулин. Харалд Педерсен, който първоначално е бил ковач и по-късно става механик, е необикновено талантлив изобретател. След трудова злополука, при която загубва едното си око, няколко години той работил за Крог като началник на техническата работилница в Зоофизиологичната лаборатория. Братът на Харалд, Торвалд Педерсен, е фармацевт, който работи в датската компания Данск Соякагефабрик, когато през есента на 1923 г. е нает от Нордиск да анализира химическите процеси при производството на инсулин.

Но двамата братя не работят дълго за Нордиск. Торвалд Педерсен не се разбира с Хагедорн, а през април 1924 г. нещата стават нетърпими и Хагедорн го уволнява. От солидарност с брат си Харалд Педерсен решава да пусне предизвестие за напускане до Крог, въпреки че обича да работи за него.

 

Братята започват самостоятелно

Двамата братя решават да се опитат сами да произвеждат инсулин. Те  формират добър колектив и през пролетта на 1924 г. успяват да произведат устойчив течен инсулинов продукт, който наричат ​​Инсулин Novo. В същото време  Харалд Педерсен създава специална спринцовка – Спринцовка Novo, която позволява пациентите удобно да си поставят инсулина в правилната доза. Братята са готови да пуснат своите продукти на пазара, но се опасяват, дали сами могат да се справят с маркетинга. Затова те се свързат с Нордиск  да предложат някакъв вид сътрудничество. Но Крог и Хагедорн отхвърлят предложението и братята решават да го направят сами.

Братята наричат своята фирма Ново Терапойтиск Лабораториум и на 16 февруари 1925 г. изпращат писмо до датските фармацевти, с което ги информират, че Инсулин Novo и Спринцовка Novo са вече в продажба. Тази дата се счита за датата на основаването на Ново.