Novo Nordisk A/S        
        
Търсене
 Търсене
Изпрати на приятелPrint

Захарен диабет Тип 1


Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар, но съществуват разлики както в причините за заболяването, така и в протичането му. Затова се говори за два типа захарен диабет.

Захарен диабет Тип 1
Захарен диабет Тип 1 се нарича още инсулинозависим захарен диабет. При него, панкреасът не произвежда изобщо инсулин, защото бета-клетките са разрушени. Кръвната захар не може да влезе в клетките и е трайно повишена. Необходимо е ежедневно да се инжектира инсулин, за да се нормализира захарта, затова този тип диабет се нарича още инсулинозависим захарен диабет. Боледуват предимно млади хора, но може, макар и доста по-рядко да бъдат засегнати и по-възрастните.

Когато панкреасът не работи добре, той не отделя достатъчно инсулин в кръвта. Кръвната захар не може да влезе в клетките и те започват да гладуват.

Причината за разрушаването на бета-клетките са произведени от собствения организъм антитела, насочени срещу тези клетки. Смята се, че предразположението да се произвеждат тези вещества се онаследява, но вероятността за предаване по наследство на тип 1 диабет е много малка. Затова хората с този тип диабет нямат причина да се въздържат да имат деца.

 

Тази информация не замества лекарската преценка. Съветвайте се винаги с Вашия лекар за промени във Вашето лечение.