Novo Nordisk A/S        
        
Търсене
 Търсене
Изпрати на приятелPrint

Захарен диабет Тип 2


Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар, но съществуват разлики както в причините за заболяването, така и в протичането му. Затова се говори за два типа диабет.

Захарен диабет Тип 2

Захарен диабет Тип 2  се нарича още неинсулинозависим захарен диабет и обикновено се среща при хората над 40 годишна възраст. Спазването на правилен хранителен режим и упражняването на физическа активност са основни елементи за нормализиране на кръвната захар, като към тях може да се прибави при необходимост прием на таблетки. Когато кръвната захар не може да се поддържа в желаните граници с тези средства, се прибягва към лечение с инсулин.

Лекарят ще Ви определи лечение, с което да подържате подходящо ниво на кръвната захар.

При захарен диабет Тип 2 панкреасът произвежда инсулин, но той не е достатъчен да поддържа кръвната захар в нормални граници. Кръвната захар не може да влезе в клетките и остава трайно повишена. Причините са неефективната работа на инсулина и недостатъчното му производство от панкреаса. Неефективното действие на инсулина се обуславя от наличието на прекомерно много мастна тъкан. Обикновено хората с този тип диабет са с наднормено тегло или затлъстяване. За появата на захарен диабет тип 2 роля играят и наследствени фактори.

Тази информация не замества лекарската преценка. Съветвайте се винаги с Вашия лекар за промени във Вашето лечение.