Диабет

Мисията ни в Ново Нордиск е да променяме диабета - с подхода ни при разработването на терапии, с ангажимента да работим, спазвайки етичните принципи и с търсенето на лечение на диабета.

 

Как се живее с диабет?

Захарният диабет е сериозно заболяване за цял живот. Независимо от това, ако можете да го контролирате добре, ще продължите да живеете нормално. Естествено е да се безпокоите за състоянието си, но не бива да се страхувате от инсулиновото лечение. Инсулинът помага за по-добрия контрол на нивата на кръвната захар.

Стремете се да поддържате нормално телесно тегло. Затлъстяването, както и наднорменото телесно тегло, намаляват ефективността на инсулиновото действие. Намаляването на излишните телесни мазнини спомага за по-доброто действие на инсулина.

Храненето при захарен диабет следва да е удоволствие, а не бреме. Хората с диабет трябва ежедневно да намират баланса между храненето, физическата активност, инсулиновата доза и измерването на кръвната захар.

Запомнете:

  • Инсулиновото лечение и физическата активност понижават кръвната захар.
  • А храната я повишава.

Добрият контрол на захарния диабет изисква нагласяване на дозата на бързодействащия инсулин към поетото количество храна при съответното хранене.

Започването на инсулиново лечение е голяма стъпка напред в справянето с диабета и това не означава, че сте различен човек.

Бъдете откровени с вашето семейство и приятелите си. Разкажете им за инсулина, хранителния режим и физическата ви активност. Колкото повече знаят за вашия диабет и инсулиново лечение, толкова по-малко ще се притесняват. И повече ще ви помагат. Покажете им всички книжки и листовки. Покажете им и тази книжка. Това ще им помогне да научат повече за диабета и за това как ултрадългодействащият инсулин ви помага да контролирате по-добре нивата на кръвната захар и да се справяте с ежедневните предизвикателства.

Добре е да се срещате и говорите с други хора, които се лекуват с инсулин. Вашият ендокринолог може да ви помогне да се свържете с местната диабетна асоциация.

 

Защо е важно да се лекува захарния диабет

Лечението на захарния диабет е необходимо, за да може човек да води нормален и пълноценен начин на живот, да се чувства бодър и работоспособен, и за да се предпази от развитието на усложнения. С течение на времето лошо контролираният диабет уврежда очите, бъбреците, сърцето, води до намаляване на оросяването и чувствителността на краката. Доказано е, че поддържането на кръвната захар в стойности, близки до нормалните, намалява в значителна степен появата и напредването на тези усложнения.

Леко повишените стойности на кръвната захар обикновено не дават оплаквания, но оказват влияние за развитието на усложненията. Затова липсата на оплаквания не трябва да бъде причина да не се лекувате. Вашият ендокринолог ще определи целите на лечението, към които трябва да се стремите.

Високата кръвна захар не боли, но подмолно, бавно и необратимо уврежда кръвоносните съдове и нервите!