Връзка между COVID-19, захарен диабет и затлъстяване

 

Какво е COVID-19?

COVID-19 е инфекциозно заболяване, причинено от новооткрития коронавирус. Новият вирус и заболяването бяха непознати преди избухването на епидемично огнище в Ухан, Китай през декември 2019.1,2

COVID-19 е сериозна заплаха за общественото здраве. По-възрастните или хората с хронични заболявания като захарен диабет, хипертония, белодробни заболявания1-5, затлъстяване и други съпътстващи заболявания6 са с по-висок риск от усложнения и тежко протичане в случай на заразяване с COVID-19.

 

 

Какви са симптомите на COVID-19?

Най-честите симптоми на COVID-19 са висока температура, умора, недостиг на въздух и сухота в гърлото. Някои пациенти усещат болка, запушване на носа, хрема, възпалено гърло или диария.1-5

Обичайно симптомите започват да се проявяват няколко дни след инфекция с вируса, в повечето случаи 3-7 дни след заразяване.

Понякога симптомите се проявяват след 14 дни.4 Някои хора се заразяват без изобщо да развият симптоми и без да почувстват неразположение.3 Смята се, че хората са най-заразни, когато проявяват най-много симптоми. Възможно е безсимптомни заразоносители да разпространяват инфекцията. Въпреки че има докладвани такива случаи, смята се, че това не е основният начин на разпространение.7

 

 

Какви допълнителни предпазни мерки могат да предприемат близките на хоратас диабет или затлъстяване?

Всички трябва да спазват едни и същи предпазни мерки, обявени от здравните власти: често миене на ръцете, спазване на добра хигиена, избягване на контакт с болни хора.

COVID-19 ще повлияе ли на достъпа до медикаменти на Ново Нордиск?

Ново Нордиск продължава да осигурява животоподдържащи медикаменти за пациентите по целия свят. Производството и дистрибуцията на продуктите не са засегнати.

Ще има ли негативно влияние на състоянието на пациентите с диабет и затлъстяване, които се лекуват с продукти на Ново Нордиск и са заразени с COVID-19?

Няма данни лечението с продукти на Ново Нордиск (напр. GLP-1 рецепторни агонисти или инсулини) да има негативно влияние върху хора с диабет или затлъстяване в случай на инфекция с COVID-19.

 

За да прочетете цялата статия моля кликнете върху картинките или тук: