Поставяне на диагнозата

Симптоми

Както стана ясно, при захарния диабет или липсва производство на инсулин от панкреаса или инсулинът не работи ефективно. Кръвната захар не може да се използва за производство на енергия: появява се ЛЕСНА УМОРЯЕМОСТ. Една част от повишената захар се отделя с урината, като увлича със себе си вода: появява се ЧЕСТО И ОБИЛНО УРИНИРАНЕ. Естествено тялото иска да си набави загубените течности: появява се ЖАЖДА, с прием на големи количества течности. Организмът започва да използва запасите си от мазнини, за производство на необходимата му енергия: стига се до ОТСЛАБВАНЕ. В процеса на разграждане на мазнините се образува АЦЕТОН, затова почти винаги при диагностицирането на заболяването се намира и ацетон в урината. 
 

Изследвания

Когато човек има тези оплаквания и се обърне към лекар, той му назначава изследвания на кръв и урина. Изследването на кръвната захар потвърждава диагнозата. Тя се измерва в милимоли на литър (ммол/л). При хора, които нямат диабет кръвната захар на гладно е до 6 ммол/л, а след нахранване може да се повиши до 8 ммол/л. При стойности на кръвната захар над 10 ммол/л се появява и захар в урината. При хора в старческа възраст захар в урината може да се появи при стойности на кръвната захар по-високи от 10 ммол/л.

Защо е важно да се лекува захарният диабет? Лечението на диабета е необходимо, за да може човек да води нормален и пълноценен начин на живот и да се предпази от усложненията, които би могла да му причини повишената кръвна захар. Трайно повишената кръвна захар с течение на годините може да увреди очите, бъбреците, сърцето, оросяването и чувствителността на краката. Доказано е по категоричен начин, че поддържането на кръвната захар в стойности близки до нормалните, намалява в значителна степен появата и прогресията на тези усложнения.

Препоръчва се поддържането на стойности на кръвната захар в следните граници:

  • На гладно: между 4 - 7 ммол/л
  • 2 часа след храна: между 5 - 8 ммол/л
  • Преди лягане: не по-ниска от 6 ммол/л

Трябва да знаете, че леко повишените стойности на кръвната захар обикновено не дават оплаквания, но оказват влияние за развитието на усложненията. Затова самоконтролът на кръвната захар с апаратче (глюкометър) е изключително важен елемент за ефективното лечение на диабета. Разбира се, Вашият лекар ще определи целите, към които трябва да се стремите.

Тази информация не замества лекарската преценка. Съветвайте се винаги с Вашия лекар за промени във Вашето лечение.