Как да се предпазите от усложнения

Хипогликемия (ниска кръвна захар)

Понякога кръвната захар може да спадне до много ниски стойности, състояние, което определяме като хипогликемия или "хипо". Причините за ниската кръвна захар (хипогликемия) могат да бъдат:

  • инжектиране на по-голяма инсулинова доза
  • извънредна физическа активност
  • пропускане или закъснение на приема на храна
  • консумация на алкохол на гладно или без достатъчен прием на въглехидрати
     

Всеки болен има свои специфични симптоми на хипогликемията, които трябва добре да познава, за да може да вземе навреме необходимите мерки. При "хипо" човек може да почувства: изпотяване, разтреперване, глад, сърцебиене, прималяване, световъртеж, отпадналост, раздразнителност, замъглено или двойно виждане.

Ако изпаднете в такова състояние незабавно вземете 15 грама захар. Задължително е да носите винаги със себе си 3 пакетчета захар за кафе, или 3-4 бучки захар. Ако симптомите не отзвучат до 15 минути, вземете нови 15 грама захар. При условие, че в скоро време след хипогликемията не Ви предстои прием на храна, вземете допълнително "бавни" въглехидрати - една ябълка или парче хляб.

Ако не вземете незабавно захар може да загубите съзнание. В такъв случай ще се наложи да Ви инжектират глюкагон. Вашият лекар ще Ви предпише глюкагон, който трябва да имате винаги на разположение в къщи и на работното си място, за да може Вашите близки или колеги да Ви помогнат ако се наложи.
 

Какво да правите в случай на заболяване

Когато имате някакво заболяване, най-често настинка, грип или разстройство, кръвната захар се повишава и може да се появи ацетон в урината. Ако се лекувате с таблетки може временно да се наложи да минете на инсулин. Ако вече се лекувате с инсулин, никога не го спирайте, дори да нямате апетит. Може да се наложи увеличаване на инсулиновата доза с 30-50%. При такива заболявания, най-добре е да не извършвате физически усилия. Приемайте достатъчно течности и въглехидрати. Контролирайте по-често кръвната захар и ацетона в урината. Ако усетите, че започвате да уринирате обилно, да имате постоянна жажда и се появи гадене и повръщане, веднага се обърнете към лекар.
 

Предпазване от късните усложнения на диабета

Късните усложнения на диабета настъпват при дългогодишен лош контрол на заболяването. В последните години категорично се доказа, че поддържането на стойности на кръвната захар близки до нормалните намалява значително риска от усложнения. Освен нормализирането на кръвната захар трябва да се поддържат нормални стойности на кръвното налягане и на холестерола в кръвта.
За да се предпазят очите от тежки усложнения е необходимо поне веднъж в годината да посещавате очен лекар. Той ще Ви разшири зениците и ще огледа очните дъна, за да види има ли промени и дали е настъпил момента за провеждане на специално лечение.

Необходимо е да обръщате внимание на краката си, защото раните по краката обикновено заздравяват трудно и продължително. За да се предпазите от появата на рани по краката е необходимо за спазвате добра хигиена, да не използвате режещи инструменти при грижите за краката, да не ходите боси, да носите удобни и меки обувки. Оглеждайте краката си всяка вечер преди лягане. Използвайте огледало, за да огледате стъпалото. Ако забележите и най-малката раничка, обърнете се веднага към Вашия лекар. Не забравяйте, че освен високата захар, голям враг на краката Ви е тютюнопушенето.
 

Диабет и бременност

Жените с диабет могат да имат нормална бременност и да родят здраво дете, ако вземат необходимите мерки. Основното е да се поддържа нормална кръвна захар. Затова бременността трябва да бъде планирана: един-два месеца преди забременяването кръвната захар трябва да бъде нормална. Първите 2 месеца след забременяването са изключително важни за развитието на плода, поради което поддържането на нормална кръвна захар е абсолютно задължително. Затова, ако планирате бременност и се лекувате с таблетки, трябва да започнете лечение с инсулин. Инсулиновите нужди се променят по време на бременността, като прогресивно се увеличават, особено след третия месец. След раждането инсулиновата доза е почти толкова, колкото е била преди забременяването. Майката-диабетичка може да кърми, като вземе мерки за предпазване от хипогликемии. При планиране на бременност, потърсете специализирана консултация.

Тази информация не замества лекарската преценка. Съветвайте се винаги с Вашия лекар за промени във Вашето лечение.