Лечение

Постигането на желаните цели - нормализиране на кръвната захар и предпазване от развитието на усложненията на диабета - може да стане, ако:

 • спазвате правилен хранителен режим
 • извършвате редовно физическа активност
 • провеждате лечение с инсулин и извършвате чест самоконтрол.
   
Хранителен режим

Хранителният режим на хората с диабет не се различава от препоръките за здравословно хранене на здравия човек. Приемът на въглехидрати трябва да бъде сравнително равномерно разпределен в основните хранения и междинните закуски и да не се различава по количество в различните дни. Тъй като инжектираният инсулин действа през цялото денонощие, необходимо е храната да бъде разпределена на 3 основни хранения и 3 закуски, в които е задължително да има въглехидрати. Ако бързодействащият инсулин, който си инжектирате, е инсулинов аналог, тогава не се налагат междинни закуски.
Въглехидратите (захарите) са основната хранителна съставка, от която организмът набавя енергия. Затова те трябва да се приемат в необходимото количество, което Вашият лекуващ екип ще Ви определи. Захарите се делят на "бързи", т.е. които повишават бързо кръвната захар и "бавни", които по-бавно я повишават. "Бързи" захари има в индустриалната захар, подсладените със захар напитки, бонбони, конфитюри, плодови сокове. Те са подходящи за овладяване на ниската кръвна захар (хипогликемия), но може да ги консумирате и при едно нормално хранене като държите сметка за количеството им.
За предпочитане е в ежедневието си да консумирате "бавни" въглехидрати, които се съдържат в тестените произведения - хляб, макарони, юфка и др., в картофите, ориза и варивата - фасул, грах, леща, в плодовете. Тези храни са полезни, защото от една страна бавно повишават кръвната захар, а от друга съдържат фибри, които имат благоприятен ефект върху мазнините в кръвта. Полезно е да ядете зеленчуци, в количества, без да се ограничавате. Те практически не повлияват кръвната захар. Вашият лекуващ екип ще определи какво количество въглехидрати е необходимо да приемате ежедневно и как да ги разпределите в основните хранения и закуските.
Разбира се, освен това трябва да ограничите приема на мазнини, особено животински, защото те предразполагат към увреждане на съдовете.

Ето в резюме най-важните препоръки:

 • разделете храната на 3 основни хранения и 3 закуски (ако си инжектирате бързодействащ човешки инсулин).
 • приемайте препоръчаното Ви количество въглехидрати
 • не пропускайте и не закъснявайте с храненето
 • консумирайте зеленчуци
 • намалете консумацията на мазнини, захар и алкохол
 • спрете тютюнопушенето.
   
Физическа активност

Редовното упражняване на физическа активност подобрява чувствителността на тялото към инсулина и намалява кръвната захар. Всякаква физическа активност е полезна за здравето на диабетика - разходка на чист въздух, работа в градината, почистване на къщата, екскурзия в планината, спортуване. Ако упражнявате някакъв спорт, може да продължите да го практикувате, ако диабетът Ви е добре контролиран и вземете мерки, за да се предпазите от ниска кръвна захар (хипогликемия). При упражняване на извънредна физическа активност, консумирайте 10-15 грама въглехидрати на всеки час. Вашият лекуващ екип може да Ви даде по-подробна информация какво количество въглехидрати да приемете за съответната физическа активност. Не забравяйте, че е опасно да упражнявате физическа активност, ако имате ацетон в урината. Затова винаги преди да започнете, проверете кръвната си захар и урината за ацетон.


Лечение с инсулин

Инсулинът трябва да се инжектира. Той не може да се приема през устата, тъй като се разгражда в стомаха. Инсулинът понижава кръвната захар. Вие трябва да се научите как да инжектирате инсулина и как да регулирате инсулиновата доза според измерените нива на кръвната захар. По този начин ще се предпазите от много високите стойности на кръвната захар (хипергликемия), както и от много ниските стойности на кръвната захар (хипогликемия).
Съществуват различни видове инсулини - бързодействащи, интермедиерни (с по-голяма продължителност на действие) и инсулинови смеси. Вашият лекар ще подбере вида на инсулина и схемата на инжектиране, която би била най-подходящата за Вас.

Инсулиновите инжекции помагат на кръвната захар да влезе в клетките на тялото.
За инжектиране освен обичайните спринцовки и игли, са създадени приспособления за инжектиране на инсулин - т. нар. инсулинови писалки, с които инсулинът се инжектира бързо и удобно.

Панкреасът на здравия човек постоянно отделя малко количество инсулин, т.нар. базален инсулин. При прием на храна той отделя по-голямо количество инсулин, което се оползотворява за изгаряне на приетите въглехидрати.

Схемата на инжектиране на бързодействащ инсулин преди основните хранения и на интермедиерен инсулин преди лягане най-добре наподобява секрецията на инсулин от панкреаса на здравия човек.

Някои хора не могат или не искат да инжектират инсулин на обяд. За тях подходяща е схемата: инжектиране на бърз и интермедиерен инсулин сутрин, бърз инсулин преди вечеря и интермедиерен преди лягане. Ако се налага може допълнително да се прибави бърз инсулин на обяд. Друга възможност е двукратното приложение (преди закуска и преди вечеря) на предварително смесен инсулин.
Тези схеми, съчетани с чест самоконтрол, са доказали ефективността си за постигане на стойности на кръвна захар близки до нормалните, с което могат да бъдат предотвратени или отложени усложненията от диабета.

С използване на режим на двукратни инсулинови апликации на интермедиерен инсулин или на предварително приготвени инсулинови смеси рядко могат да се постигнат желаните добри резултати при хора с тип 1 захарен диабет. Вашият лекар ще определи режима на инжектиране на инсулина.
 


Изследвания на кръвна захар и захар в урината

Кръвната захар постоянно се променя според количеството и вида на приеманата храна, физическата активност и инжектирания инсулин. За да получите информация за промените в нивата на кръвната захар е необходимо редовно да я изследвате с глюкометър или с тест-лентички и да записвате резултатите в дневника за самоконтрол. Това ще помогне на Вас и на Вашия лекар да правите необходимите промени в инсулиновата дозировка. Колкото по-често изследвате кръвната захар, толкова по-лесно ще бъде да се поддържат нивата й в препоръчаните граници. Вашият лекар ще определи колко често и по кое време трябва да изследвате кръвната захар.
Изследването на захарта в урината е индиректен и неточен метод за определяне контрола на диабета. Той може да се комбинира с изследването на кръвната захар.
Изследването на кръвната захар и на захарта в урината дават информация за моментното състояние на диабета. Съществува един показател, наречен гликиран хемоглобин (НbА1с), който дава информация за контрола на диабета в последните 2-3 месеца. Той се изследва след взимане на кръвна проба. Добре е да се информирате за стойността му на всеки три месеца. Стойности на НbА1с под 7% са показателни за добър контрол на диабета и отлагане на диабетните усложнения.
 

Изследване за ацетон в урината

Появата на ацетон в урината при висока кръвна захар е сигнал, че в организма Ви няма достатъчно количество инсулин. Ацетонът се появява от разграждането на мазнините и ако не се вземат своевременно мерки състоянието може да прогресира до "кетоацидоза". Най-често ацетон се появява в началото на тип 1 диабет, преди да бъде започнато лечението с инсулин, както и в хода на заболяването най-често при настинки, инфекции, силен стрес, бременност. Затова при най-малкото съмнение за неразположение, или при кръвна захар над 13 ммол/л, проверявайте урината за ацетон и следвайте указанията, които са Ви дадени от Вашия лекар.
Тази информация не замества лекарската преценка. Съветвайте се винаги с Вашия лекар за промени във Вашето лечение.