1

Затлъстяването – заболяване, което не трябва да подценяваме!

 

Затлъстяването и наднорменото тегло се определят чрез Индекса за телесна маса (ИТМ). Той представлява съотношението между теглото на човек в килограми и височината му в метри на квадрат (кг/м2). Ако тази стойност е между 25 и 29.9, се счита, че човек има наднормено тегло, а при ИТМ ≥30 кг/м2  - затлъстяване.

Как се появява затлъстяването

Разпознато от научните организации като болест, затлъстяването има комплексен произход, повлиян от психологични, физиологични, социално-икономически и генетични фактори. Повлиява се и от околната среда. Появата на излишък от мастна тъкан е вследствие на нарушения баланс между приема на калории и изразходваната енергия. Той се регулира от сложна система, която е дала предимство на оцеляването през еволюцията на човешкия вид, но при хората със затлъстяване се е променила. Комбинацията от застоял начин на живот и разпространението на храни с високо съдържание на мазнини и захар води до отключване на множество механизми, които допринасят за промяната в енергийния баланс. Сред тях важна роля играе контролът на апетита, регулиран от хормонални сигнали.

Затлъстяването като рисков фактор

Затлъстяването има огромно клинично въздействие, най-вече с увеличаването на риска от развитието на диабет, сърдечно-съдови заболявания, някои форми на тумори (на дебелото черво, на гърдата, ендометриални, езофагеални), сънна апнея, безплодие, гастроинтестионални усложнения, остеоартрит. Появата на тези съпътстващи заболявания се обяснява с променената физиология и качеството на живот, които зависят от здравословното състояние на всеки човек.

Заради високата си честота затлъстяването оказва влияние и върху очакваната продължителност на живота.

Икономическо въздействие и стигма

Световната здравна организация е изчислила, че, ако през 1990 г. затлъстяването е било десетата водеща причина за увреждания, то през 2010 г. се е превърнало в шестата за света и третата за Централна и Източна Европа. В този контекст икономическото въздействие на затлъстяването е сравнимо с това на тютюнопушенето, войните, насилието и тероризма. Социалната стигма, която е надвиснала над затлъстяването, влошава допълнително качеството на живот и здравето на хората, които са засегнати.

Лечение

Първата линия на лечение на затлъстяването е свързана с промяна в начина на живот. Това означава преминаване на диета с понижен калориен прием и повишаване на физическата активност. Ако тази стратегия не даде резултат, трябва да се предприемат други мерки. Терапевтичните опции обаче са ограничени.

Медикаментозната терапия може да бъде предписвана на хора с ИТМ ≥ 30 кг/м2 или с ИТМ BMI ≥ 27 кг/м2 при наличие на съпътстващи заболявания и усложнения.

Бариатричната хирургия е показана за хора с ИТМ ≥40 кг/м2 или ≥35 кг/м2 при съпътстващи заболявания и усложнения.

 

Моля натиснете картинката отгоре за допълнителна информация...