Да разберем затлъстяването

 

Сложни фактори играят роля в контрола на теглото, като регулиране на апетита, унаследяване, поведение и фактори от околна среда. 

 

2

 

Собствените механизми на организма контролират регулирането на теглото

Задачата на човешката физиология е да предпазва организма от загуба. Когато отслабваме, тялото регистрира енергиен дефицит и започва хормонална контрарегулация, което увеличава чувството на глад и намалява консумацията на енергия. В резултат тялото отново се опитва да компенсира загубеното тегло. Тези хормонални сигнали се запазват поне 12 месеца след отслабване. Следователно поддържането на тегло за дълъг период от време след отслабване може да бъде трудна задача.

Отслабване дългосрочно - какво да правя?

Като допълнение към собствената сила на волята, мултидисциплинарното лечение е от съществено значение за трайната загуба на тегло. Освен лекари, могат да бъдат включени диетолози и терапевти, тъй като основната терапия за затлъстяване се основава на хранителен режим, упражнения и промяна на поведението.

Всеки, който иска да отслабне и поддържа дългосрочно намаленото тегло, трябва да обсъди своите планове и всички налични опции с лекар, за да намери най-подходящия план за лечение за тях.