Продължаваме да доставяме лекарства на хора, живеещи диабет и други сериозни хронични заболявания, да се грижим за опазване здравето на нашите служители и да погамаме на лекарите и медицинските сестри в борбата им срещу COVID-19.

Ще възникват нови въпроси и опасения, тъй като ситуацията се променя. Поемаме отговорност да Ви държим информирани за всички новости, свързани с доставките на нашите лекарства и да отговаряме на запитвания на пациенти, които ги използват.

Към момента нямаме проблеми с доставките. Подготвени сме добре за такива ситуации и имаме политика за съхранение, която гарантира дългосрочни наличности.

Това е важно, тъй като ние се занимаваме с жизненоважни лекарства, от които ежедневно зависи живота на пациентите по целия свят.

Знаем, че здравните власти и аптеките извършват най-добре да се осигури наличието на жизненоважни лекарства по време на и можем да ви уверим, че нашите текущи наличности са нормални. Продължаваме да наблюдаваме ситуацията и ще ви информираме за новости.

Свържете се с нас

Ако Вие или някой Ваш познат живеете с диабет, затлъстяване, или друго сериозно хронично заболяване, няма съмнение, че имате някои притеснения. Тъй като много от нас стрябва да останат вкъщи, възникват много въпроси за физически и психически проблеми.

Тези извънредни обстоятелства повдигат много въпроси за физическите и психически проблеми през този период. Искаме да споделим съвети и предложения, които се надяваме да Ви бъдат полезни.

Диабет и COVID-19.

Затлъстяване и COVID-19.

За да защитим здравето и безопасността на нашите служители, ние следваме съветите и насоките на местните здравни власти. В някои страни и общности, където рискът все още е висок, ние молим служителите да работят от вкъщи.

По време на тези извънредни условия на труд ние гарантираме, че служителите получават подкрепа, за да останат активни, да работят ергономично от домовете си и да се приспособят към дигиталната работна среда.

Взимаме мерки, за да осигурим на служителите в нашите производствени обекти безопасност, както и спазване на изискванията за социална дистанция по време на работния процес. Ангажираме само онези служители, за които COVID-19 не се счита за риск за здравето.

Ние продължаваме всички наши вече започнати клинични изпитвания и не очакваме значителни забавяния в тези, които са близо до финализиране. В настоящата ситуация ние сме в тесен диалог с изследователите по целия свят и разчитаме на тяхната преценка, за да ограничим текущото набиране на пациенти и да сведем до минимум посещенията на пациенти в центровете, за да съвпаднат с регулярните им посещения за прегледи.

Също така наблюдаваме, че проследяването по клиничните изпитвания е все по-трудно и работим със съответните клинични центрове, изследователи и здравни власти, за да намерим най-добрите решения в ситуацията. За да не увеличаваме напрежението върху здравната система, няма да бъдат инициирани нови изпитвания.

Ново Нордиск подкрепя усилията на здравните власти в засегнатите райони с няколко инициативи, включително дарения, осигуряване на суровини за производството на дезинфектанти за ръце и отваряне на нашите лаборатории за тестване за COVID-19.

Наблюдаваме много внимателно глобалната ситуация, за да гарантираме, че с развитието на ситуацията ще се предприемат адекватни действия

Ние сме наясно, че здравните власти и аптеките в някои страни правят всичко възможно да се гарантира, че лекарствата са винаги налични за тези, които се нуждаят от тях, но можем да ви уверим, че нашите текущи наличности са нормални.

Това означава, че може да има ограничения за количеството на лекарството или броя устройства, които пациентът може да получи по всяко време. Важно е да не се презапасявате. Така всички хора, които живеят с диабет и други хронични заболявания ще имат достъп до своето лекарство.

Ние сме в тесен контакт с нашите партньори, включително здравни власти и аптеки, за да следим техните наличности.

Ситуацията непрекъснато се променя, но към този момент нямаме такива затруднения. Подготвени сме добре за такива ситуации и имаме политика за съхранение, която гарантира дългосрочни наличности. Това е важно, тъй като нашите лекарства са нужни на пациенти по целия свят ежедневно.

В Ново Нордиск при провеждането на клинични изпитвания, нашите приоритети са безопасността на пациентите и завършването на клиничните изпитвания. Ние продължаваме всички наши вече започнати клинични изпитвания и не очакваме значителни забавяния в тези, които са близо до финализиране.

В настоящата ситуация ние сме в тесен диалог с изследователите по целия свят и разчитаме на тяхната преценка, за да ограничим всяко текущо набиране на пациенти и да сведем до минимум посещенията на пациенти в центровете, за да съвпаднат с регулярните им посещения за прегледи.

Също така наблюдаваме, че проследяването по клиничните изпитвания е все по-трудно и работим със съответните клинични центрове, изследователи и здравни власти, за да намерим най-добрите решения в ситуацията. За да не увеличаваме напрежението върху здравната система, няма да бъдат инициирани нови изпитвания.

За да защитим здравето и безопасността на нашите служители, ние следваме съветите на местните здравни власти, за да осигурим безопасни условия на труд.

За служителите, които все още работят дистанционно, ние гарантираме, че те получават подкрепа, за да останат активни, да работят ергономично от домовете си и да се приспособят към дигиталната работна среда. 

Взимаме мерки, за да осигурим на служителите в нашите производствени обекти безопасност, както и спазване на изискванията за социална дистанция по време на работния процес. Ангажираме само онези служители, за които COVID-19 не се счита за риск за здравето.

Ако имате въпроси или притеснения относно наличността или достъпността до нашите лекарства по време на пандемията от COVD-19,  моля да се свържете с нашия офис във Вашата страна.

Кликнете тук, за да видите нашите глобални офиси

Признаваме въздействието на глобалната ПАНДЕМИЯ COVID-19 върху живота на хората по света и макар че хората с диабет и/или затлъстяване не е по-вероятно да се заразят с  COVID-19 в сравнение с общата популация, COVID-19 може да причини по-тежки симптоми и усложнения при някои хора, живеещи с диабет, затлъстяване и свързани с тях усложнения, например сърдечносъдови заболявания.

В момента няма доказателства за повишен риск от заразяване с  COVID-19 инфекция при хора със затлъстяване. Данните показват, че при сезонен грип, хората със затлъстяване с ИТМ ≥ 40 kg/m2 имат повишен риск от сериозни усложнения. Центърът за контрол на заболяванията на САЩ и здравните власти в Обединеното кралство причисляват хората с висока степен на затлъстяване (BMI ≥ 40 kg/m2) към тези, които имат повишен риск от сериозни усложнения от COVID-19.

Ако диабетът е добре контролиран, рискът от сериозно разболяване от COVID-19 е почти същият като при общата популация.

За допълнителна подкрепа на хората, живеещи с диабет и затлъстяване през този период, още информация може да бъде намереа на следните онлайн платформи:

Диабет: Diabetes What’s Next®

Затлъстяването: Truth About Weight®

Рискът за хората със захарен диабет тип 1 и тип 2 е сходен. Хората със захарен диабет тип 1 са с повишен риск от диабетна кетоацидоза в случай на вирусна инфекция.

Осъзнаваме влиянието на глобалната пандемия COVID-19 върху живота на всички хора по света, включителнно на хората, които живеят със захарен диабет. Те трябва да са подготвени със следното:

 • Телефонен номер на лекуващия ендокринолог.
 • Достатъчно количество лекарства и консумативи за мониториране на кръвната захар в домашни условия.
 • Достатъчно количество прости въглехидрати (подсладени газирани напитки, захар, конфитюр, захарни бонбони).
 • Глюкагон и кетонови ленти в случай на лош гликемичен контрол (при ниска или висока кръвна захар).

При съмнение за развитие на симптоми на COVID-19 трябва да се спазват препоръкитена местните власти. В някои държави пациентите са съветвани да потърсят лекарска помощ незабавно. Не е препоръчително директното отиване в болницата, за да се избегне заразяването на други хора и за да може медицинският персонал да има време да се организира.

Обадете се в болницата или на лекуващия лекар и обяснете:

 • какви симптоми имате;
 • какво е нивото на кръвната захар и кетоните (по възможност);
 • какъв вид и какво количество течности сте приели.

Стриктно спазвайте препоръките на Вашия ендокринолог какви антидиабетни медикаменти да приемате.

По време на инфекция с COVID-19 пациентите с диабет може да изпитат влошаване на гликемичния си контрол. Те трябва да следват “препоръките за контрол на захарния диабет при вирусни инфекции”, за да овладеят стойностите на кръвната захар. Американската диабетна асоциация (АДА) препоръчва:

 • Следвайте съветите на лекуващия лекар за приема на антидабетни медикаметни и следенето на кръвната захар.
 • Следете за признаци на хипергликемия (уриниране повече от нормалното, особено нощем, силна жажда, главоболие, умора и летаргия).
 • По възможност измервайте кръвната си захар често, и денем, и нощем (на 2-3 часа).
 • Пийте достатъчно течности.
 • Ако кръвната ви захар е под 3.9 mmol/L или под таргетния обхват, приемете 15 г прости въглехидрати (захар, сладко, захарни бонбони, сок или подсладена газирана напитка). След 15 минути измерете кръвната захар, за да видите дали е започнала да се повишава.
 • Ако при две последователни измервания на кръвната захар стойността е над 13.3 mmol/L, трябва да се изследват кетоните. В случай на средни или високи нива на кетоните незабаво се свържете с лекуващия ви лекар (и както сте инструктирани, при ниски нива на кетони).

 

 

 

Осъзнаваме влиянието на глобалната пандемия COVID-19 върху живота на всички хора по света, включителнно на хората, които живеят със затлъстяване.

Хората със затлъстяване не трябва да прекратяват приема на обичайните си медикаменти преди да го обсъдят с лекуващия си лекар, включително терапията против затлъстяване, като се съобразяват с препоръките на местните власти.

Хората със затлъстяване трябва да продължат с обичайната си физическа активност, спазвайки препоръките на местните власти и социална дистанция. Общи препоръки за физическа активност и здравословно хранене по време на кризата с COVID-19 може да се потърсят от специалисти или асоциации по въпросите със затлъстяването.

Осъзнаваме влиянието на глобалната пандемия COVID-19 върху живота на всички хора по света, включителнно на хората, които живеят със затлъстяване.Хората със затлъстяване трябва да следват препоръките на СЗО и местните власти в случай, че развият симптоми на COVID-19.

Хората със затлъстяване не трябва да прекратяват приема на обичайните си медикаменти преди да го обсъдят с лекуващия си лекар, включително терапията против затлъстяване, като се съобразяват с препоръките на местните власти.

Нашият ангажимент към пациентите и общностите, в които работим, остава непроменен и фокусът ни през това безпрецедентно време остава върху опазването на здравето на нашите служители и пациенти.

Всички трябва да спазват едни и същи предпазни мерки, обявени от здравните власти: често миене на ръцете, спазване на добра хигиена, избягване на контакт с болни хора.

Продължаваме да оказваме подкрепа на пациентите по целия свят. Към момента нямаме никакви проблеми с доставките. Подготвени сме добре за такива ситуации и имаме политика за съхранение, която гарантира дългосрочни наличности.

С развитието на ситуацията в световен мащаб ние сме фокусирани да гарантираме, че нашите пациенти продължават да имат достъп до лекарствата, от които се нуждаят.

В Ново Нордиск се отнасяме с отговорност и принос към здравето на хората по света и ще осигурим навременна подкрепа и ресурси в борбата срещу COVID-19.

Моля, следете тази страница за актуална информация.

Няма данни лечението с продукти на Ново Нордиск (напр. GLP-1 рецепторни агонисти или инсулини) да има негативно влияние върху хора с диабет или затлъстяване в случай на инфекция с COVID-19.

Здравето и благополучието на нашите пациенти по време на кризата с COVID-19 са в основата на всичко, което правим.

В Novo Nordisk се отнасяме с отговорност и принос към здравето на хората по света и ще осигурим навременна подкрепа и ресурси в борбата срещу COVID-19.

Моля, следете тази страница за актуална информация.

Това е обща информация за заболяването и не бива да се приема като медицинска препоръка. Ако развиете симптоми на COVID-19 или имате въпроси, съмнения или притеснения, трябва да се свържете с Вашия лекар. Винаги следвайте препоръките на местните власти.

При подготовката на често задаваните въпроси за хора, живеещи с диабет и затлъстяване, ние използвахме следните източници:

 • WHO. Basic protective measures against the new coronavirus. Available at: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public. Last accesed: April 2020
 • Diabetes Canada. FAQ about COVID-19 and diabetes. Available at: https://www.diabetes.ca/resources/tools---resources/faq-about-covid-19-and-diabetes. Last accessed: March 2020.
 • IDF. COVID-19 outbreak: guidance for people with diabetes. Available at: https://www.idf.org/our-network/regions-members/europe/europe-news/196-%20information-on-corona-virus-disease-2019-covid-19-outbreak-and-guidance-forpeople-with-diabetes.html. Last accessed: March 2020.
 • WOF. Coronavirus disease (COVID-19) outbreak for people living with obesity. Available at: https://www.worldobesity.org/news/coronavirus-disease-covid-19-outbreak-for-people-living-with-obesity. Last accessed: March 2020.
 • CDC. How Coronavirus Spreads. Available at: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/how-covid spreads.html CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fprepare%2Ftransmission.html. Last accessed: April 2020.
 • ADA. Diabetes and Coronavirus. Available at: https://www.diabetes.org/coronavirus-covid-19. Last accessed: April 2020.
 •  Diabetes UK. Updates: Coronavirus and diabetes. Available at: https://www.diabetes.org.uk/about_us/news/coronavirus. Last accessed: March 2020.
 •  UK Cabinet Office. Staying at home and away from others (social distancing). Available at: https://www.gov.uk/government/publications/full-guidance-on-staying-at-home-and-away-from-others/full-guidance-on-staying-at-home-and-away-from-others. Last accessed: March 2020.
 • CDC. People at High Risk For Flu Complications. Available at: https://www.cdc.gov/flu/highrisk/index.htm. Last accessed: March 2020.
 • CDC. People who are at higher risk for severe illness. Available at: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/people-at-higher-risk.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fspecific-groups%2Fhigh-risk-complications.html. Last accessed: April 2020.
 • Public Health England. Guidance on social distancing for everyone in the UK. Available at: https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-guidance-on-social-distancing-and-for-vulnerable-people/guidance-on-social-distancing-for-everyone-in-the-uk-and-protecting-older-people-and-vulnerable-adults. Last accessed: April 2020.