Защо толкова много хора нямат достъп до здравеопазване?

Милиони хора, живеещи с диабет и редки кръвни заболявания, не могат да получат животоспасяващото лечение, от което се нуждаят. В някои случаи лекарството е твърде скъпо или пък пътуването, за да се посети лекар или да се вземе рецепта, изисква много време и средства.

В някои по-екстремни ситуации няма лекар, който да посетите, здравна клиника, в която да отидете, или лекарство в аптеката.

Всъщност само малка част от пациентите се лекуват днес и ние трябва да поправим тази несправедливост, така че хората да имат достъп до лекарствата, които произвеждаме, и грижите, от които се нуждаят.

Проблемите са сложни и се различават в различните държави, но от опит знаем, че промяната е възможна.

Нашата амбиция е да осигурим достъп до нашите лекарства на възможно най-голям брой хора, живеещи с диабет, редки кръвни заболявания и редки ендокринни заболявания, като същевременно осигурим различни нива на достъпност.

Съществуват ограничени публични данни за здравето на децата със захарен диабет тип 1. Непоносимата истина е, че в много от най-бедните страни в света малко от тях живеят достатъчно дълго, за да влязат в регистрите. 

В 208 клиники в 14 държави с ниски и средни доходи, нашата програма Changing Diabetes® при деца осигурява грижи и животоспасяващ инсулин за деца със захарен диабет тип 1. Днес програмата осигурява медицински грижи, инсулин и консумативи за повече от 26 000 деца. Следващата ни амбиция е да разширим програмата, за да достигнем до 100 000 деца през 2030 г.

Във видеото по-горе се запознайте със супер звездата със захарен диабет тип 1, Билгиса от Гвинея. Билгиса е част от ново поколение деца и млади хора, живеещи със захарен диабет тип 1 в Гвинея. С подкрепата на лекари и медицински сестри в клиниката Changing diabetes® при деца, днес тя е открояващ се лидер на общността, изпълнена с надежда, способна да контролира добре собствения си диабет и да насочва и вдъхновява по-младите си връстници.

В страните с ниски и средни доходи обръщаме особено внимание на най-уязвимите хора, живеещи с диабет. В повече от две трети от държавите, в които работим, сме създали програми за по-лесен достъп до лечение, за да помогнем на нуждаещите се пациенти.

Тези програми се опитват да дадат отговори на трудни въпроси, като:

  • Как да включим повече пациенти в програмите за достъпност?
  • Как да проектираме инсулини, които не изискват охлаждане и следователно могат да бъдат транспортирани по-надалече?
  • Как можем да опростим веригите за доставка на лекарства, за да намалим цената?

Работим по тези въпроси с голяма ангажираност, за да осигурим инсулин, който да е достъпен за всички. Прочетете и научете повече за нашата ангажираност да осигурим лесен достъп до лечение и медицински грижи за захарен диабет.

Поели сме ангажимент да продължим да имаме евтин инсулин в нашето продуктово портфолио и да произвеждаме и предоставяме човешки инсулин за години напред. Това е нашият ангажимент за достъп до инсулин.

С нашата стратегия за побеждаване на диабета намаляваме таванната цена за страните с ниски и средни доходи и същевременно работим за разширяване на програмите за достъпност в САЩ и по света.

Достъпен инсулин в страните с ниски и средни доходи

През 2001г. стартирахме новаторска политика за намаляване на цената на човешкия инсулин в страните с най-ограничените ресурси. Днес нашата политика обхваща общо 76 държави, в които живее една трета от населението със захарен диабет в света, както и избрани хуманитарни организации.

Нашият ангажимент се основава на следните принципи:

  • Да продължим да бъдем водещ доставчик на евтин човешки инсулин в света.
  • Да гарантираме, че ще предлагаме човешки инсулин на най-ниски цени в най-бедните части на света в продължение на много години, включително най-слабо развитите страни, които са определени от ООН, други страни с ниски доходи, определени от Световната банка и страните със среден доход, където голяма част население с ниски доходи няма достатъчно покритие на здравни грижи, както и избрани хуманитарни организации, чийто ангажимент е глобален.
  • Да гарантираме продажна цена на човешкия инсулин от 3 USD за флакон.
  •  Да се справим с предизвикателствата в разпространението на инсулин и в системата на здравеопазването, които често пречат на евтиния инсулин да достигне до най-уязвимите хора.

Част от приноса на Ново Нордиск за подобряване на достъпа до грижи е нашият продължителен дългосрочен финансов ангажимент към Световната диабетна фондация.

Световната диабетна фондация е създадена от Ново Нордиск през 2002 г. като независима организация, посветена на профилактиката и лечението на диабета в развиващите се страни. Фондацията създава устойчиви партньорства и действа като катализатор, за да помогне на другите да направят повече.

Текущият ни ангажимент към Фондацията е 1,69 милиарда датски крони (277 милиона щатски долара) за периода до 2024 година.

Научете повече за Световната диабетна фондация.

В някои страни хората, живеещи с хемофилия, попадат в ситуация на труден достъп до лекарства в болниците и нямат право да съхраняват лекарствата си за хемофилия у дома. Например по време на кризата с COVID-19 те не са могли да посещават болници, за да търсят лечение.

Когато хората, живеещи с рядко заболяване на кръвта, се сблъскват с тези ситуации, ние работим с местните здравни власти и партньорски организации, за да предоставим финансова подкрепа за доставка на лекарства и медицински грижи вкъщи.

За да се осигурят ясни и прозрачни взаимоотношения, нашите действия са следствие от диалог със създателите на политики за услуги за подкрепа, свързани с обучение на пациенти, доставка и съхранение на лекарства.

Прочетете и научете повече за нашата фондация, която помага на хората, живеещи с хемофилия, да получат достъп до грижи.

Фондацията "Ново Нордиск Хемофилия" е организация с нестопанска цел, която се стреми да подобри достъпа до грижи за хора с хемофилия и съпътстващи нарушения на кръвосъсирването в развиващите се страни.

Хемофилията е наследствено заболяване, свързано с нарушение на кръвосъсирването, засягащо 1 на всеки 10 000 души. Тъй като трима от четирима болни от хемофилия живеят в развиващия се свят, има спешна нужда да се гарантира, че те имат достъп до диагноза и подходяща грижа.

Научете повече за Фондацията "Ново Нордиск Хемофилия".