Дженифър Антъни има захарен диабет тип 1 и живее в Индия.

Устойчив бизнес

Достъп и достъпност

Помагаме на хората да имат достъп до евтини лекарства и медицински грижи.

Дженифър Антъни има захарен диабет тип 1 и живее в Индия.

Достъп и достъпност

Защо толкова много хора нямат достъп до здравеопазване?

Милиони хора, живеещи с диабет и редки кръвни заболявания, не могат да получат животоспасяващото лечение, от което се нуждаят. В някои случаи лекарството е твърде скъпо или пък пътуването, за да се посети лекар или да се вземе рецепта, изисква много време и средства.

В някои по-екстремни ситуации няма лекар, който да посетите, здравна клиника, в която да отидете, или лекарство в аптеката.

Всъщност само малка част от пациентите се лекуват днес и ние трябва да поправим тази несправедливост, така че хората да имат достъп до лекарствата, които произвеждаме, и грижите, от които се нуждаят.

Проблемите са сложни и се различават в различните държави, но от опит знаем, че промяната е възможна.

Нашата амбиция е да осигурим достъп до нашите лекарства на възможно най-голям брой хора, живеещи с диабет, редки кръвни заболявания и редки ендокринни заболявания, като същевременно осигурим различни нива на достъпност.

Никое дете не трябва да умира от диабет

Съществуват ограничени публични данни за здравето на децата със захарен диабет тип 1. Непоносимата истина е, че в много от най-бедните страни в света малко от тях живеят достатъчно дълго, за да влязат в регистрите. 

В 208 клиники в 14 държави с ниски и средни доходи, нашата програма Changing Diabetes® при деца осигурява грижи и животоспасяващ инсулин за деца със захарен диабет тип 1. Днес програмата осигурява медицински грижи, инсулин и консумативи за повече от 26 000 деца. Следващата ни амбиция е да разширим програмата, за да достигнем до 100 000 деца през 2030 г.

Във видеото по-горе се запознайте със супер звездата със захарен диабет тип 1, Билгиса от Гвинея. Билгиса е част от ново поколение деца и млади хора, живеещи със захарен диабет тип 1 в Гвинея. С подкрепата на лекари и медицински сестри в клиниката Changing diabetes® при деца, днес тя е открояващ се лидер на общността, изпълнена с надежда, способна да контролира добре собствения си диабет и да насочва и вдъхновява по-младите си връстници.

Достъп до лечение при захарен диабет

Съществуват лекарства за успешно и достъпно лечение на захарен диабет дори в най-бедните условия. Но реалността е, че диабетът най-силно удря бедните общности, където лекарствата не винаги са налични или достъпни.

Програми за по-лесен достъп до лечение

В страните с ниски и средни доходи обръщаме особено внимание на най-уязвимите хора, живеещи с диабет. В повече от две трети от държавите, в които работим, сме създали програми за по-лесен достъп до лечение, за да помогнем на нуждаещите се пациенти.

Тези програми се опитват да дадат отговори на трудни въпроси, като:

  • Как да включим повече пациенти в програмите за достъпност?
  • Как да проектираме инсулини, които не изискват охлаждане и следователно могат да бъдат транспортирани по-надалече?
  • Как можем да опростим веригите за доставка на лекарства, за да намалим цената?

Работим по тези въпроси с голяма ангажираност, за да осигурим инсулин, който да е достъпен за всички. Прочетете и научете повече за нашата ангажираност да осигурим лесен достъп до лечение и медицински грижи за захарен диабет.

Митила Хаг Фарен и майка й. Митила живее в Бангладеш и има диабет тип 1.

Митила Хаг Фарен и майка й. Митила живее в Бангладеш и има диабет тип 1.

Нашият ангажимент за достъп до инсулин

Поели сме ангажимент да продължим да имаме евтин инсулин в нашето продуктово портфолио и да произвеждаме и предоставяме човешки инсулин за години напред. Това е нашият ангажимент за достъп до инсулин.

С нашата стратегия за побеждаване на диабета намаляваме таванната цена за страните с ниски и средни доходи и същевременно работим за разширяване на програмите за достъпност в САЩ и по света.

Достъпен инсулин в страните с ниски и средни доходи

През 2001г. стартирахме новаторска политика за намаляване на цената на човешкия инсулин в страните с най-ограничените ресурси. Днес нашата политика обхваща общо 76 държави, в които живее една трета от населението със захарен диабет в света, както и избрани хуманитарни организации.

Нашият ангажимент се основава на следните принципи:

  • Да продължим да бъдем водещ доставчик на евтин човешки инсулин в света.
  • Да гарантираме, че ще предлагаме човешки инсулин на най-ниски цени в най-бедните части на света в продължение на много години, включително най-слабо развитите страни, които са определени от ООН, други страни с ниски доходи, определени от Световната банка и страните със среден доход, където голяма част население с ниски доходи няма достатъчно покритие на здравни грижи, както и избрани хуманитарни организации, чийто ангажимент е глобален.
  • Да гарантираме продажна цена на човешкия инсулин от 3 USD за флакон.
  •  Да се справим с предизвикателствата в разпространението на инсулин и в системата на здравеопазването, които често пречат на евтиния инсулин да достигне до най-уязвимите хора.

Саба Самюел и майка й. Saba живее в Етиопия и има диабет тип 1.

Саба Самюел и майка й. Saba живее в Етиопия и има диабет тип 1.

Запознайте се със Световната диабетна фондация

Част от приноса на Ново Нордиск за подобряване на достъпа до грижи е нашият продължителен дългосрочен финансов ангажимент към Световната диабетна фондация.

Световната диабетна фондация е създадена от Ново Нордиск през 2002 г. като независима организация, посветена на профилактиката и лечението на диабета в развиващите се страни. Фондацията създава устойчиви партньорства и действа като катализатор, за да помогне на другите да направят повече.

Текущият ни ангажимент към Фондацията е 1,69 милиарда датски крони (277 милиона щатски долара) за периода до 2024 година.

Научете повече за Световната диабетна фондация.

Достъп до лечение при редки кръвни заболявания

При редките кръвни заболявания нашата амбиция е всички хора, живеещи с хемофилия, да имат достъп до лечение и да помогнем за подобряване на качеството на грижите. За много хора, живеещи с рядко заболяване на кръвтa в страните с ниски и средни доходи, получаването на медицинска помощ е значително предизвикателство.

Доставка на лекарства и лечение

В някои страни хората, живеещи с хемофилия, попадат в ситуация на труден достъп до лекарства в болниците и нямат право да съхраняват лекарствата си за хемофилия у дома. Например по време на кризата с COVID-19 те не са могли да посещават болници, за да търсят лечение.

Когато хората, живеещи с рядко заболяване на кръвта, се сблъскват с тези ситуации, ние работим с местните здравни власти и партньорски организации, за да предоставим финансова подкрепа за доставка на лекарства и медицински грижи вкъщи.

За да се осигурят ясни и прозрачни взаимоотношения, нашите действия са следствие от диалог със създателите на политики за услуги за подкрепа, свързани с обучение на пациенти, доставка и съхранение на лекарства.

Прочетете и научете повече за нашата фондация, която помага на хората, живеещи с хемофилия, да получат достъп до грижи.

Myo Aung живее в Майнмар и има хемофилия А с инхибитори.

Myo Aung живее в Майнмар и има хемофилия А с инхибитори.

Фондация "Ново Нордиск Хемофилия"

Фондацията "Ново Нордиск Хемофилия" е организация с нестопанска цел, която се стреми да подобри достъпа до грижи за хора с хемофилия и съпътстващи нарушения на кръвосъсирването в развиващите се страни.

Хемофилията е наследствено заболяване, свързано с нарушение на кръвосъсирването, засягащо 1 на всеки 10 000 души. Тъй като трима от четирима болни от хемофилия живеят в развиващия се свят, има спешна нужда да се гарантира, че те имат достъп до диагноза и подходяща грижа.

Научете повече за Фондацията "Ново Нордиск Хемофилия".

Нашето положително въздействие по света

500000+

Американци използват нашата програма евтин инсулин за $25

6,4млн.

хора с диабет се лекуват с наш човешки инсулин за максимум $3 за флакон от 10мл.

32млн.+

хора използват нашите диабетни продукти

47000

хора с хемофилия и техните семейства се възползват от обученията на Фондацията "Ново Нордиск Хемофилия"