За по-голямата част от хората хормонът на растежа се произвежда естествено от хипофизната жлеза в мозъка. Както подсказва името му, растежният хормон е отговорен за това колко растем. Той обаче допринася и за много други важни функции в организма, като например:

  • Израстване на здрави и силни кости
  • Регулиране на метаболизма на организма, по-специално баланса между  мускулите и мазнините
  • Развитие и поддържане на органите
  • Общо ниво на благосъстояние и енергия

Какво причинява забавен растеж?

Има много възможни причини едно дете да расте по-бавно от своите връстници или братя и сестри. Някои от тях са напълно безобидни и не влияят на здравето на детето. Например, някои деца просто растат с различна скорост от други и в крайна сметка ще наваксат с възрастта.

Съществуват обаче и други, по-сериозни причини, поради които детето може да не расте, както трябва. Тези причини могат да варират от неправилно хранене до определени медицински състояния, като например бъбречни или чернодробни заболявания. Може дори да се окаже, че тялото им не произвежда достатъчно хормон на растежа.

Човешкият хормон на растежа (hGH) или терапията с растежен хормон (GHT) е биосинтетична хормонална заместителна терапия. Той е идентичен с естествения хормон на растежа, произвеждан от организма. Тъй като е протеин, той трябва да се инжектира, за да работи правилно.

GHT обикновено се използва за лечение на деца, които не растат поради подлежащ медицински проблем. Може да се прилага и при възрастни, засегнати от дефицит на растежен хормон.

За деца, които се нуждаят от ежедневно инжектиране на хормон на растежа, подобренията и напредъкът в дизайна на устройствата имат голямо значение. Днес пациентите могат да избират между писалки с различни полезни функции.

Започнали сме с новаторски открития в терапията с хормон на растежа преди повече от 30 години, а три десетилетия по-късно нашите терапии за нарушения на растежа все още са от полза за хората по целия свят.

Нашите учени имат за цел да предложат иновативни решения на пациентите и прилагат дългогодишния си опит в синтеза на белтъчни молекули, за да разработят дългодействащ хормон на растежа, подходящ за лечение веднъж седмично.