Захарен диабет тип 2 е комплексно хронично заболяване, което възниква, когато тялото не може да произведе достатъчно инсулин или да го използва ефективно. Хората, живеещи със захарен диабет тип 2, се нуждаят от лечение, за да поддържат нивата на инсулин и кръвна захар под контрол

Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който контролира количеството на глюкозата в кръвта. Твърде малко инсулин означава, че тялото не може да усвои глюкозата от храната, която ядем. Когато това се случи, нивата на кръвната захар се повишават и с течение на времето тези повишени нива могат да увредят кръвоносните съдове и да намалят притока на кислород и богата на хранителни вещества кръв в органите и нервите на тялото.

Хората, живеещи със захарен диабет тип 2, които са резистентни на инсулин, може да се нуждаят от лечение, за да помогнат на организма си да преработи по-добре глюкозата. Това може да предотврати дългосрочните усложнения.

Ежедневно работим, за да подобрим възможностите за лечение на захарен диабет тип 2. От разработването на по-ефективни лекарства до начина, по който те се прилагат.

Нашите учени работят с една цел - да превърнат нуждите на хората с хронични заболявания в нови терапевтични решения. Една от тези идеи е развитието в лечението на захарен диабет тип 2 от инжекции към таблетки.

Това е дългогодишна цел, но предизвикателство е храносмилателната система на организма. Веднъж погълнати, биологичните лекарства, като инсулин, се усвояват от ензимите в тялото по същия начин, както се разгражда храната. Трябваше да намерим начин биологичните лекарства да преминат през храносмилателната система непокътнати и да навлязат в кръвта.

Наскоро успяхме и показахме, че синтетична версия на хормона глюкагон-подобен пептид 1 (GLP-1) може да се приема в таблетка. Хормонът GLP-1 се произвежда естествено в червата и се освобождава в отговор на храната. Когато се освобождава, GLP-1 стимулира производството на инсулин в панкреаса, което отново понижава количеството на глюкозата в кръвта.

Това е първото в света орално лечение на захарен диабет тип 2 с GLP-1 рецепторен агонист. Надяваме се, че няма да мине много време, преди да успеем да предложим по-широк спектър от орални лечения. Не само за диабет, но и за други сериозни хронични заболявания в нашето изследователско портфолио.

Ние създаваме иновации в начина на инжектиране на инсулин вече почти 100 години, водени от желанието да направим приложението му възможно най-лесно и удобно.

Вслушваме се в хората, живеещи със захарен диабет тип 2, в предизвикателствата, които имат, когато се самоинжектират и се стремим да направим лечението възможно по-безопасно и лесно.

В лечението на захарен диабет тип 2 към момента проучваме следните области:

  • Глюкозно-чувствителни инсулини
  • Свързани инжектиращи устройства
  • Перорални антидиабетни продукти
  • Сърдечно-съдови ползи
  • Намаляване на теглото