Затлъстяването изглежда лесно обяснимо. Ако човек консумира повече калории, отколкото са му необходими, той наддава на тегло. Но истинското обяснение не е толкова просто. И става въпрос за повече от тегло.

Затлъстяването е комплексно хронично заболяване и отслабването не е въпрос само на това да ядете по-малко и да се движите повече. Всъщност затлъстяването може да бъде повлияно от генетика, физиология, среда, работа и образование и какво се случва в мозъка.

Разбирането на тези фактори е от решаващо значение, тъй като затлъстяването е свързано с други заболявания, включително захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Да не говорим за стигмата и предразсъдъците, от които милиони страдат всеки ден.

С правилните грижи хората със затлъстяване могат да постигнат трайна загуба на тегло, което е от съществено значение за тяхното здраве.

Затлъстяването се влияе от много фактори, както вътрешни, така и външни за тялото. Човек може да се роди, предразположен да наддава на тегло. Точно както някой се ражда с определен цвят на очите.

Съществува и физиологичният аспект. Когато човек яде, хормоналните сигнали от стомаха и червата се превръщат в чувство на намален глад и повишена ситост. Това контролира приема на храна на човека.

По време на отслабването нивото на хормоните може да се промени в опит за възстановяване на загубеното тегло. В резултат на това проучванията показват, че само около една трета от хората успешно поддържат теглото си.

За да разберем затлъстяването, трябва да разберем какво се случва в мозъка ни. Изглежда, че телата ни са силно приспособени да разчитат на излишните калории, вероятно защото хиляди години това е бил основен механизъм за оцеляване.

Затова хората, живеещи със затлъстяване, се борят да отслабнат. Телата им са програмирани да се стремят да възстановят първоначалното си тегло. В мозъка сякаш има превключвател, който намалява енергийните разходи на човека, докато не се възстановят загубените килограми.

Опитваме се да определим къде точно в мозъка може да се намира такъв превключвател и проучваме как да насочим лечението към него. Така един ден може да помогнем на хората със затлъстяване да „възстановят“ теглото си до нова, по-здравословна отправна точка.

Ако успеем, ще помогнем на милиони хора, живеещи със затлъстяване.

Стремим се да бъдем водеща сила в науката за затлъстяването.

Обръщаме голямо внимание на естествения хормон GLP-1. Разкриваме все повече за ролята, която този физиологично произвеждан хормон играе за успешната загуба на тегло. Например, след като човек се нахрани, отделените молекули GLP-1 влияят върху чувството на глад.

В продължение на няколко години нашите учени изучават как синтетичните GLP-1 молекули могат да бъдат използвани за потискане на апетита или увеличаване на енергийните разходи. И ще продължим да проучваме как GLP-1 може да стимулира дълготрайната загуба на тегло.

В момента проучваме следните области:

  • 20% намаляване на теглото
  • Сърдечно-съдови ползи